Overslaan en naar de inhoud gaan

De oude monumentale boerderij Rijzenburg en het erf eromheen moet voor Elst behouden blijven. Zo’n prachtig gemeentelijk monument vraagt om een ontwerp dat recht doet aan de sfeer die het gebouw uitademt en dat mogelijkheden biedt om het voor de toekomst een nieuwe bestemming te geven. Dat was de uitdaging waar wij al in 2015 mee zijn begonnen.

Links en rechts op het terrein worden 2 rijen woningen gebouwd, die beiden geïnspireerd zijn op schuren. Het kleinere rijtje (Doorrijschuur) heeft de vorm van de schuur die ook daadwerkelijk ongeveer op deze plek heeft gestaan. Het grotere blok (Karreschop) is wat donkerder van kleur. Beide rijen hebben een lage goot en wolfseinden, die doen denken aan oude schuren. Deze uitstraling is doorgetrokken in de rest van de rij door middel van bijvoorbeeld houten spanten. Links- en rechts zijn grote openingen in de gevel gemaakt met houtaccenten, die refereren aan houten schuifdeuren.

Niet alleen het ontwerp, maar ook het materiaalgebruik draagt bij aan de sfeer van weleer. Ruwe bakstenen maken het gevoel van vroeger tastbaar en de kleine gemêleerde dakpannen zie je ook terug in de oude boerderij.

De monumentale boerderij was een geweldige uitdaging. Alles wat bewaard kon blijven wordt in ere hersteld en als we iets hebben toegevoegd, dan is dat ook duidelijk herkenbaar. Kozijnen worden in oude glorie hersteld en door te kiezen voor monumentenglas is het toch mogelijk om dubbel glas toe te passen.

Het Voorhuis is heel bijzonder geworden. Je komt het gebouw binnen door de oude hoofdentree, waarachter zich 4 toegangs­deuren bevinden. De woningen in de Kapschuur hebben een prachtige vide, waardoor het karakteristieke oude gebintwerk zichtbaar is geworden. De Deel en de Kapschuur (die op de plek is gekomen van de schuur die door de storm in 2017 is ingestort) hebben hun entree in het straatje, dat tussen de Deel en de Kapschuur is gecreëerd. De buitenzijde van het gebouw behoudt hiermee het karakter van de boerderij en het omliggende groen.

Er is veel aandacht voor de aanleg van de ruimte rondom het gebouw. De tuinen zijn zodanig ontworpen dat de boerderij goed zichtbaar blijft. Zo beschermen we dat de plek blijft zoals deze is. Al met al zijn wij heel tevreden met het ontwerp. Wij wensen de nieuwe bewoners veel woonplezier op deze unieke plek.

Jasper van Dijke
Weusten Liedenbaum Architecten

Image